Delirium hos intuberte intensivpasienter

– intensivsykepleieres erfaringer

Forfattere

  • Hedda Teig Halvorsen Intensivsykepleier, Hovedintensiv på St. Olavs Hospital, Trondheim.
  • Sandra Karoliussen Hammer Intensivsykepleier, Intensivavdelingen, Sykehuset Østfold, Kalnes.
  • Vivian Nystrøm Stipendiat, Høgskolen i Østfold, avdeling for helse og velferd.
  • Ann-Chatrin Leonardsen Førsteamanuensis Høgskolen i Østfold/ Forsker Sykehuset Østfold
DOI: https://doi.org/10.23865/inspira.v14.2784

Sammendrag

Delirium oppstår oftest etter kirurgi og under intensivbehandling, og er en akutt forvirringstilstand på grunn av forstyrrelser i hjernens funksjoner. Patofysiologien er uklar, men delirium har en identifiserbar organisk årsak. Forløpet er fluktuerende og kan utvikle seg over tid. Symptomene kan være desorientering, hukommelsessvikt, hallusinasjoner og persepsjonsforstyrrelser (1). Pasientene blir svært sårbare fordi de har redusert evne til å ta del i, påvirke, eller kontrollere egen situasjon (2).

Intensivmiljøet inneholder fysiske, psykiske og miljømessige faktorer som kan utløse et delirium, for eksempel respiratorbehandling, sedasjon, alvorlighetsgrad av kritisk sykdom, mangel på døgnrytme og farmakologisk påvirkning. Predisponerende faktorer som demens eller kognitiv dysfunksjon, depresjon, alvorlig sykdom eller komorbiditet er også tilstede hos pasienten før sykehusinnleggelse (3, 4). Det er rapportert om delirium hos nær 87% av alle respiratorbehandlede pasienter. Ubehandlet delirium kan påvirke pasientens kliniske tilstand, og føre til redusert kontinuitet i behandlingen, lengre behandlingstid, økte kostnader og i verste fall økt mortalitet (5).

Pasientens adferd deles inn i hyperaktivt og hypoaktivt delirium, eller en kombinasjon av begge tilstandene. Hyperaktivt delirium er klassisk beskrevet som at pasienten er aggressive og utagerende, og ute av stand til å samarbeide. Hypoaktivt delirium viser seg ved svekket oppmerksomhet og bevissthet, og nedsatt psykomotorisk aktivitet. Det er høyest forekomst av pasienter i hypoaktivt delirium. På grunn av vage symptomer er det vanskeligere å avdekke. Dette fører til at langtidsprognosen for pasienter med hypoaktivt delirium er dårlig (5, 6).

Confusion Assessment Method for the Intensive Care Unit (CAM-ICU) er et validert kartleggingsverktøy som benyttes for å avdekke tilstanden hos intuberte pasienter som ikke kan kommunisere verbalt (4, 7, 8). Rutinemessig screening med et slikt kartleggingsverktøy for å avdekke delirium er anbefalt. Likevel viser forskning at tilstanden er underdiagnostisert (9, 10).

Nedlastingsstatistikk
Totale nedlastinger:
Nedlastingsdata er ikke tilgjengelig enda.

Fulltekst

Publisert

2019-12-31

Hvordan sitere

Halvorsen, H. T., Hammer, S. K., Nystrøm, V., & Leonardsen, A.-C. (2019). Delirium hos intuberte intensivpasienter: – intensivsykepleieres erfaringer. Inspira, 14(4), 17–22. https://doi.org/10.23865/inspira.v14.2784

Utgave

Seksjon

Forskningsartikler