Norske intensivsykepleiestudenters tilfredshet med og opplevelse av intensivsykepleiestudiet

– en tverrsnittstudie

Forfattere

  • Michael Mortensen MNSc, høgskolelektor ved Høgskolen på Vestlandet
  • Marte-Marie Wallander Karlsen MNSc, studieleder ved Lovisenberg Diakonale Høgskole, ph.d.-student
  • Haakon Hovde MNSc, intensivsykepleier ved Sykehuset i Vestfold
  • Paula Lykke Leder for Norsk Sykepleieforbunds landsgruppe av intensivsykepleiere
  • Lars Mathisen MSN, ph.d., rektor ved Lovisenberg Diakonale Høgskole
DOI: https://doi.org/10.23865/inspira.v15.2778

Sammendrag

Bakgrunn: Studenters erfaringer og tilfredshet med studieprogram er parametere som kan brukes til å måle studiekvalitet. Denne studien er den første landsdekkende tverrsnittsundersøkelsen for studenter i intensivsykepleie som kartlegger studentenes tilfredshet. Mangelen på intensivsykepleiere i Norge understreker betydningen av systematisk innsats for å utnytte utdanningskapasiteten og bevare og fremme god studiekvalitet.

Hensikt: Hensikten med studien var å kartlegge intensivsykepleiestudentenes tilfredshet med og opplevelse av intensivsykepleiestudiet i en landsdekkende spørreundersøkelse.

Metode: Studien er en deskriptiv tverrsnittstudie med spørreskjema. Vi kartla demografiske data, erfaringer med studiet ved hjelp av skjemaet Erfaringer med studiet 26 (EMS26), mulighet for veiledning i praksisstudiene, samt motivasjon for studiet. Et åpent spørsmål ga studentene mulighet til å gi utfyllende informasjon om sin studiesituasjon. Det ble gjort deskriptive analyser og innholdsanalyse av fritekstkommentarer.

Resultat: Det var en svarprosent på 35.3 (n=152). Studentene ble bedt om å svare på påstander på en Likertskala fra 1 til 5 (1=svært uenig og 5=svært enig). Respondentene oppga høy arbeidsbyrde i utdanningen, dette ble bekreftet både i svarene på EMS26 (gjennomsnitt på 2.3 og standard avvik (SA) 0.53) og i fritekstkommentarene fra studentene. Studentene oppga videre å være tilfreds med de faglige utfordringene de møter i praksisstudiene (gjennomsnitt 4.1 og SA 0.99). Studentenes gjennomsnittsskår på EMS26 var 3,1 (SA 0.40).

Konklusjon: Studien viser at studentene er godt tilfreds med praksisstudiene. Samtidig rapporterer de om varierende veiledningsmuligheter i praksisstudiene. Intensivsykepleierstudentene oppgir å være mest fornøyd med dimensjonene vurderingsformer og generelle ferdigheter. De er minst fornøyde med dimensjonene som omhandler arbeidsbyrden og studentautonomi. Studentenes erfaringer er nyttige i videreutviklingen av studieprogrammene og gir et øyeblikksbilde av situasjonen nasjonalt. Resultatene har nytteverdi for sammenligning over tid. EMS26 er også nyttig for kartlegging av tilfredshet i utdanning innenfor andre sykepleiespesialiteter.

Nedlastingsstatistikk
Totale nedlastinger:
Nedlastingsdata er ikke tilgjengelig enda.

Fulltekst

Publisert

2020-04-30

Hvordan sitere

Mortensen, M., Karlsen, M.-M. W., Hovde, H., Lykke, P., & Mathisen, L. (2020). Norske intensivsykepleiestudenters tilfredshet med og opplevelse av intensivsykepleiestudiet: – en tverrsnittstudie. Inspira, 15(2), 5–15. https://doi.org/10.23865/inspira.v15.2778

Utgave

Seksjon

Forskningsartikler