Observasjonsskjema for måling av ISBAR

Forfattere

  • Linda Skaug Tangvik intensivsykepleier, MNSc, Medisinsk intensiv og Postoperativ avdeling, Haraldsplass Diakonale Sykehus, Bergen.
  • Mats A. Kinn-Mikalsen intensivsykepleier, MNSc, Medisinsk intensiv og Postoperativ avdeling, Haraldsplass Diakonale Sykehus, Bergen.
  • Tone Johnsgaard Høyskolelektor, intensivsykepleier, MSc, Høgskulen på Vestlandet, Institutt for helse- og omsorgsvitskap, Bergen.
  • Marit Hegg Reime Førstelektor; Cand. polit, Høgskulen på Vestlandet, Institutt for helse- og omsorgsvitskap, Bergen.
DOI: https://doi.org/10.23865/inspira.v15.2774

Sammendrag

Bakgrunn: Oppsummert forskning rapporterer mangelfulle rutiner ved intrahospitale overflyttinger. Den muntlige overleveringen av pasientinformasjon mellom avdelinger beskrives som ustrukturert og varierende, og det etterlyses en standardisering for å øke pasientsikkerheten. ISBAR, anbefalt av Verdens Helseorganisasjon, har i økende grad blitt tatt i bruk av helsepersonell internasjonalt. Kommunikasjonsverktøyet bidrar til systematisk overlevering av pasientinformasjon, og studier viser at bruken kan forbedre kommunikasjonen mellom helsepersonell og redusere uønskede hendelser. Fra 2017 har flere norske sykehus innført ISBAR etter anbefaling fra Helsedirektoratets pasientsikkerhetskampanje ”I trygge hender 24-7”. Ved implementering av ny kunnskap er det nyttig å måle etterlevelsen av denne i klinisk praksis. Et observasjonsskjema som måler bruk av ISBAR ved pasientoverflyttinger mellom en intensivavdeling og medisinske sengeposter ble derfor utviklet og innholdsvalidert til en norsk observasjonsstudie.

Hensikt: Denne metodeartikkelen tar for seg innholdsvalidering av et observasjonsskjema som måler bruk av kommunikasjonsverktøyet ISBAR ved pasientoverflytting fra intensivavdelinger til medisinske sengeposter. Hensikten er å beskrive fremgangsmåten for innholdsvalidering av observasjonsskjemaet, og formidle resultatet av valideringen.

Metode: Observasjonsskjemaet ble innholdsvalidert ved bruk av Content validity index (CVI). Ekspertpanelet bestod av syv intensivsykepleiere og syv sykepleiere som ble rekruttert fra medisinske sengeposter og intensivavdelinger på ett regionsykehus og to lokalsykehus.

Resultater: Ekspertpanelet vurderte den umiddelbare validiteten til skjemaet som god, og at skjemaet målte det som forskerne ønsket å undersøke. Etter innholdsvalidering ble 26 av 29 observasjonspunkter inkludert i det endelige skjemaet, med en S-CVI på 0,91.

Konklusjon/implikasjon: Resultatet fra valideringsprosessen indikerer en svært god innholdsvaliditet. Observasjonsskjemaet kan benyttes til å måle bruk av kommunikasjonsverktøyet ISBAR i klinisk praksis og være et hjelpemiddel for intensivavdelinger for hva en overflyttingsrapport til medisinske sengeposter bør inneholde. Det er videre behov for å teste observasjonsskjemaet ytterligere i nye utvalg, og å teste skjemaets psykometriske egenskaper.

Nedlastingsstatistikk
Totale nedlastinger:
Nedlastingsdata er ikke tilgjengelig enda.

Fulltekst

Publisert

2020-01-30

Hvordan sitere

Tangvik, L. S., Kinn-Mikalsen, M. A., Johnsgaard, T., & Reime, M. H. (2020). Observasjonsskjema for måling av ISBAR. Inspira, 15(1), 5–13. https://doi.org/10.23865/inspira.v15.2774

Utgave

Seksjon

Forskningsartikler